Özel Eğitim Nedir? Kimler Özel Eğitim Alır? Madalyon Psikiyatri Merkezi

Posted on Posted in BT

Özel Eğitim Nedir? Kimler Özel Eğitim Alır? Madalyon Psikiyatri Merkezi

Bu yönetmelikte özel eğitimin amacı, kapsamı, temel ilkeleri, özel eğitime gereksinim duyan bireyler, özel eğitim kurum personellerinin görev ve sorumlulukları ile ilgili bilgiler yer almaktadır. Yeni işlem yapmak için tasfiye amacına uygun hareket ederek, yeni işlem yapılmasının gerekli olup olmadığına tasfiye memuru karar vermektedir. Ancak yeni işlem yapılması konusunda genel kurul, tasfiye memuruna emir ve talimat verebilir. Örneğin tasfiye gelirinin yüksek olup olmamasına göre tasfiyenin bir an önce tamamlanmasına ilişkin olarak yeni işlemlerin yapılmasını yasaklayabilir. Yeni işlemler sadece hukuki olup, şirketin malvarlığının devamıyla birlikte korunması için gerekli önlemlerin alınmasını da hukuki bağlamda değerlendirmek gerekmektedir. Tasfiye memurları devam eden davaları takip edebilecekleri gibi şirket menfaatleri gerektirdiği ölçüde yeni dava ve takipler açabilirler. Tasfiye sürecini bağlamasıyla birlikte şirket organları varlığını devam ettirmektedir. Ġirket tüzel kişiliğine ait organlar tasfiye sürecinde de hak elde edip borç altına girebilmektedir.

Çünkü anonim şirket ekonomik olarak kar elde etme ve ortaklara dağıtma gibi ekonomik amaca yönelik faaliyetler yapamaz. Burada esas olan en kısa sürede ve en iyi şekilde anonim şirketin hayatına son vermektir. Tasfiye memurlarının yeni işlem yapabilme süresi kanunda düzenlenmemiştir. Tasfiye amacı ele alındığında tasfiye sonucu dağıtım yapılıncaya kadar gerekli olan hallerde yeni işlem yapabilecektir. Ancak yeni işlem yaparak şirketi zarara uğratır, kasıtlı veya kusurlu hareket ederse tasfiye memurlarının sorumluluğuna sebep olacaktır. Yeni işlem yapmadan önce genel kurulun onayını alması halinde tasfiye memuru bu sorumluluktan kurtulacaktır. Madde hükmünden de anlaşılacağı üzere Şirket alacaklılarının çağırılmasında alacaklılar ikiye ayrılmıştır. Bunlardan alacaklı oldukları şirket defterinden veya diğer belgelerden anlaşılan ve yerlerim yerleri bilinen işiler taahhütlü mektup ile şirketin sona erdiği konusunda bilgilendirilir ve alacaklarını tasfiye memurlarına bildirmeye çağırılır.

Bireyselleştirilmiş Eğitim Programında amaç, çocuğun akademik becerilerini değerlendirdikten sonra, güçlü ve zayıf olduğu alanları belirleyip bu doğrultuda çocuğu desteklemek ve yeterlik alanlarını arttırmaktır. Önleyici müdahalede çocuğun yaşadığı zorluk alanının gelişim dönemi içerisinde bir bozukluğa dönüşmemesi için çeşitli tedbirler alınır. Mevcut güçlük alanında iyi gelmeyen davranış ve yöntemlerin durdurulması; yerine daha işlevsel ve çocuğun ihtiyacına yönelik müdahalelerin kullanılması amaçlanır. Ebeveynler; çocuklarıyla ilgili deneyimlerini, çocuklarının ilgilerini, isteklerini, duygularını, fiziksel-bilişsel-ruhsal gelişim süreçlerini göz önünde bulundurarak çocuklarının gelişimlerine destek olmaktadır. Bu bilgiler ile birlikte ailenin ev içerisinde belirli rutinler oluşturması, evde geçirilen zamanlarda çocukların gelişimine katkı sağlayacak ortamların yaratılması önemlidir. Çocuğun toplum tarafından etiketlenme ihtimali ise ailelerin bir diğer kaygı alanını oluşturur. Pek çok gelişimsel gecikme ya da sorun, uygun yaş aralığında desteklendiği takdirde çocuğun işlevselliğini yaşıtlarıyla uygun hale getirmektedir. Bu sebeple çevrenin tutumunu bir kenara bırakarak çocuğun ihtiyacını ön planda tutmak anne-babaların yapabileceği en makul davranıştır. Ünal, Fatma(2019), ‘’Anonim Şirketlerde Tasfiye Süreci ve İşleyişi’’ (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi), Bahçeşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sermaye Piyasası ve Ticaret Hukuku Anabilimdalı,İstanbul. Hamdi, Pınar,(2012) ‘’Şirketler Hukuku’’,1.baskı, Mimoza Yayınları, Konya. Bozak,Şakir(2018), ‘’Anonim Şirketlerde Tasfiye İşlemleri’’, (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi) İzmir Katip Çelebi ÜniverBettilt Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilimdalı, İzmir. Poroy/Tekinalp/Çamoğlu,(2005) ‘’Ortaklıklar ve Kooperatif Hukuku’’, 10.Bası, İstanbul.

  • Bu nedenle kanun koyucu TTK 530 hükmünü düzenleyerek işlevi olmayan bir şirketin varlığının ortadan kaldırılabilmesini amaçlamıştır.
  • Ayrıca tasfiye sürecinden önce var olmayan ve tasfiye süreciyle birlikte organ sıfatına haiz olan tasfiye memurları da faaliyet göstermeye başlamaktadır.
  • Özel eğitim kurumlarına dair yaygın algı, kurumlarda ağır engeli bulunan birey sayısının daha fazla olduğu yönündedir.

Özel eğitimde profesyonel yardım hem özel eğitime ihtiyaç duyan bireyler hem de aileleri için önem taşımaktadır. Özel eğitimde öğretmenin rolü özel eğitimin amaç ve hedeflerini yerine getirmektir. Bu açıdan; bireyleri hayata hazırlamak, onların tek başlarına hayatlarını sürdürebilme becerisini kazanmalarına yardımcı olmak öğretmenlerin en önemli rolleridir. Özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin ilgilerinin ve yeteneklerinin fark edilmesinde de öğretmenlerin rolü büyüktür, bu anlamda bireylerin gelecekte ilgileri doğrultusunda meslek edinebilmelerini sağlayacak, yaşam boyu öğrenme felsefesini benimsetecek kişiler öğretmenlerdir. Özel eğitim ortamları sayesinde toplumla uyum içerisinde kalmak ve sosyal iletişim becerileri kazanmak öğretmenlerin katkı sağladıkları alanlardır. Tescil ile birlikte tasfiye sürecinde devam eden şirket organları tasfiyeden önce hak ve yetkilerini aynen kazanırlar. Ancak tasfiye süreci ile ihyanın tescili arasında geçen sürede yönetim kurulunun görev süresi dolmuş ve yeni yönetim kurulu genel kurul tarafından seçilmemişse ihyanın tescili ile birlikte yeni yönetim kurulu seçilmelidir. Anonim şirketlerin unsurlarını belirlerken yukarıda yaptığımız tanımlardan yola çıkacağız.

(2) Kararlar toplantıda hazır bulunan oyların çoğunluğu ile verilir.’’ denmektedir. Anonim Şirketin tanımının yapıldığı TTK madde 329 hükmüne dönecek olursak ‘’(1) Anonim şirket, sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan, borçlarından dolayı yalnız malvarlığıyla sorumlu bulunan şirkettir. (2) Pay sahipleri, sadece taahhüt etmiş oldukları sermaye payları ile ve şirkete karşı sorumludur.’’ denmektedir. Tanım incelendiği taktirde hem ortakların hemde şirketin sorumluluğunun sınırlandırıldığı görülmektedir. Yukarıda belirttiğimiz üzere TTK madde 16/1 hükmüne göre anonim şirketler tacir sıfatına haiz olması sebebiyle unvan almak zorundadırlar. Ailelerin üzerindeki sorumluluk, kaygı, yorgunluk zaman zaman artabilmekte; gelecek ile ilgili endişeler ve umutsuzluk duyguları kendini gösterebilmektedir. Bu açıdan ailelerin profesyonel yardım alması birçok açıdan önemlidir. Kendi duygularını anlayabilen ve yönetebilen aileler özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklarının gelişim süreçlerinde pozitif bakış açısıyla hareket edebilmektedir.

Bir yılın sonunda çocuk, Sağlık Kurulu tarafından yeniden değerlendirmeye alınır ve gerekli görüldüğü takdirde rapor yenilenir. Özel eğitim desteğinden yararlanabilmesi için eğitsel raporun da temin edilmesi gerekir. Eğitsel rapor ise Rehberlik Araştırma Merkezlerinden (RAM) alınmaktadır. Rehberlik Araştırma Merkezleri devlet kurumlarıdır, ilk müracaat buraya yapılabileceği gibi, Rehberlik Araştırma Merkezi’ne sağlık kurulu raporu ile de başvurmak mümkündür. Rehberlik Araştırma Merkezlerinde, çocuk aileden alınan bilgi ve gözlem doğrultusunda yeniden değerlendirilir ve çocuğun eğitsel raporu oluşturulur. Bir yılın sonunda çocuk, RAM tarafından tekrar değerlendirilir ve sonuca göre ihtiyaç duyulduğu takdirde rapor yenilenir. Tasfiye memurlarının henüz ödenmeyen pay bedelleri var ise bunları isteme zorunluluğu ancak şirketin mal varlıkları borçlarını ödeyemez duruma geldiğinde olur. Hatta borçlar varlıklardan fazla ise bağlı bulunduğu bölgedeki asliye ticaret mahkemesinden anonim şirketin iflasını da istemelidir. Yukarıda izah etmiş olduğumuz üzere anonim şirket organları aracılığı ile fiil ehliyetini kullanabilmektedir.

Özel eğitimin en önemli amaçlarından bir tanesi yaşıtlarına göre çeşitli açılardan normal gelişim göstermeyen bireylerin eğitim gereksinimlerini karşılamaktır. Bir anlamda eğitimde fırsat eşitliğine hizmet etme amacı taşıyan özel eğitim birçok hedefi bünyesinde barındırır. Yukarıda sayılan bütün iş ve işlemler bittikten sonra artık defterlerin saklanmak üzere notere tevdii ve şirkete hayat veren tescilin ticaret sicilinden silinerek şirketin hayatına son vermek gerekir. Uzman tarafından yapılan değerlendirme sonucu özel eğitim önerildiğinde pek çok aile endişe duyar. Sorun alanının farkında olsun ya da olmasın aileler için bu kararı duymak oldukça zor ve kaygı vericidir. Ailelerin en büyük kaygısı ise özel eğitim raporunun çocuğun ileriki eğitim ve iş yaşantısını olumsuz etkileme ihtimalidir. Özel eğitim, özel olarak yetiştirilmiş personeller eşliğinde, özel eğitim programları aracılığıyla bireylerin gereksinimlerine uygun eğitim ortamlarında gerçekleştirilen eğitimdir. Özel eğitim merkezlerinde her bireyin ihtiyaçları doğrultusunda ve yetersizliklerine göre özel ve bireysel programlar yürütülmektedir. Madde uyarınca ‘’Tasfiyenin sonunda defterler ve tasfiyeye ilişkin olanlar da dahil belgeler 82 ıncı madde uyarınca saklanır’’. Özel eğitim alma konusunda gözetilmesi gereken en önemli husus çocuğun yüksek yararıdır. Çocuğun işlevselliğini arttıracak, eğitim yaşantısını ve akademik başarısını destekleyecek, sosyal alanda ilişki kurmasını sağlayacak bir eğitim desteğinden çocuğu mahrum bırakmak, ailelerin özel eğitim desteği alırken başlangıçta duyduğu kaygıdan çok daha ciddi sonuçlara yol açabilir. Özel eğitimde öğretmenlerin rolü göz önünde bulundurulduğunda özel eğitim öğretmenlerinin belirli kişisel özelliklere sahip olması beklenmektedir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *